注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

郑东平的博客

 
 
 

日志

 
 

【转载】【扭转宅】德国  

2013-10-07 22:38:46|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
本文转载自sh_bobo《【扭转宅】德国》
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
关键词:建筑 私人住宅 山地建筑 扭转 白色 德国斯图加特 荷兰 UNStudio  gooood
Haus am Weinberg的一边可以尽览山坡上古老的葡萄园的田园风光,另一边可以欣赏
到城市的景观。Haus am Weinberg的体积和屋顶轮廓与周围的坡地景观直接呼应,屋
外由鳞次栉比的斜坡雕刻而成的葡萄园又映衬着房屋的体量外观,两者交相辉映。

房屋内部的循环,视角的排列以及功能的分布都源自于一个手势——“扭转”决定的。
这个核心要素支撑着主楼梯,因为它指引并安排着房屋内的主要通道。每条曲线的方
向都由一组对角线运动来决定。同时,项目的分布遵循了太阳的轨迹,扭转中的每一
次演变都使外部的视角与内部的体验融为一体。

用餐区域位于一个拐角处,从两层高的玻璃窗望去,可以尽览西北方向的风光,也使
得山坡上的葡萄园成为整栋房屋的背景。起居室拐角处的全景玻璃窗,开阔了视野,
可以欣赏近处广阔的草地,还能看到远处西南方向的景致。二层是主卧和健身区,那
里有更多不同的视角。

Haus am Weinberg的内部空间拥有不同的氛围和空间感,阳光通过角落处四个大型的
玻璃窗直射到房间深处。房间内部通过天然橡木地板、天然石材和点缀有小块反光石
的白色粘土墙壁各种材料,进一步突出了房间整体光线充足通透的氛围。

【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
客户:隐匿
地点:德国斯图加特
净楼面:618m?
建筑体积:2839m?
占地面积: 1280m?
功能:独立式住宅
状态:已完工
摄影: Iwan Baan & Christian Richters

【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
Haus am Weinberg, Stuttgart, Germany, 2008 – 2011

The Haus am Weinberg is located in a setting that is at one time rural, yet suburban. 
The location of the villa affords pastoral views of the stepped terraces of an ancient 
hillside vineyard on one side and cityscape vistas on the other.

The inner circulation, organisation of the views and the programme distribution of the 
house are determined by a single gesture, ‘the twist’. In the Haus am Weinberg the 
central twist element supports the main staircase as it guides and organises the main 
flows through the house. The direction of each curve is determined by a set of diagonal 
movements. Whilst the programme distribution follows the path of the sun, each 
evolution in the twist leads to moments in which views to the outside become an 
integral experience of the interior. 

This is enabled by the building’s load bearing concrete structure which is reduced to a 
minimum. Roof and slabs are supported by four elements only: elevator shaft, two 
pillars and one inner column. Through the large cantilever spans, a space is created 
which enables all four corners of the house to be glazed and column-free.

A double-height, glazed corner - which houses the dining area - opens up to extensive 
views towards the North-West and frames the vineyard hill which forms the backdrop to 
the house. By means of sliding panes, this corner of the house can fully open up to 
further blur the boundaries between inside and outside. Views from the living room are 
extended by means of a fully glazed corner affording open vistas toward the nearby 
parklands to the South-West. Further views from the twist are encountered on the 
second level, where the master sleeping and wellness areas are located.

The interior of the Haus am Weinberg is arranged into spaces of varying atmospheres 
and spatial qualities, with the four glazed and open corners allowing daylight to reach 
deep into the house. The materialisation of the interior of the house further accentuates 
the overall atmosphere of light by means of natural oak flooring, natural stone and white 
clay stucco walls speckled with small fragments of reflective stone. Custom made 
features and furnishings are also integrated to blend with and accentuate the 
architecture. In contrast, at the core of this light and flowing structure is a multi-purpose 
darker room, dedicated to music, masculine conviviality, and the hunt. In this room the 
ceilings and walls have especially designed acoustic dark wood panels which 
transform from an articulated relief on the ceiling into a linear pattern as they descend 
the walls and meet the dark wooden floors.

The volume and roofline of the Haus am Weinberg react and respond directly to the 
sloping landscape of the site, where the scales and inclinations of the slopes which 
sculpture the vineyard setting are reflected in the volumetric appearance of the house. 
The design of the garden landscaping extends the organisation of the house, with the 
garden forming a continuation of the diagonals of the floor plans and each division 
creating different zones for function and planting.

【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 

Haus am Weinberg, Stuttgart, Germany, 2008 - 2011

Client:    undisclosed
Location:    Stuttgart, Germany
net building surface:   618m?
Building volume:   2839m?
Building site:   1280m?
Programme:  .   single family house 
Status:     completed 2011

Credits
UNStudio: Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber with René Wysk, Kirsten 
Hollmann-Schr?ter and Cynthia Markhoff, Christian Bergmann, Jan Schellhoff, Iris 
Pastor, Rodrigo Ca?izares, Albert Gnodde, Beatriz Zorzo Talavera, Shany Barath, 
Esteve Umbert Morits and Hannes Pfau 
    
Advisors
construction Management: G+O Architekten GmbH, Leinfelden-Echterdingen
structural engineer   Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt
structural engineer on site Kraft Baustatik, Biesigheim
MEP:    electrical: Aktive Partner Michael Blickle, Stuttgart
heating/plumbing: Bauer & Ihle GmbH, Esslingen
ventilation: Plangruppe Emhardt, M?glingen
Landscape:    Atelier Dreiseitl GmbH, ?berlingen
Lighting advisor:   ag licht GbR, Bonn

【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
【扭转宅】德国 - sh_bobo - 空地上的设计
 
更多精彩设计咨询:空地上的设计
  评论这张
 
阅读(913)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017